>

Monday, May 5, 2008

Jeritan Yang Mencemaskan

بسم الله الرحمن الرحيم

Peristiwa ni berlaku ketika aku nak bersolat Zuhur. Hari agak panas. Aku berjalan kaki ke surau (of course la, xkan naik kereta kut...). Selepas aku menanggalkan kasut, aku menggagahkan kaki untuk bergerak ke surau. Aku menuju ke tempat mengambil wudhu'.

http://farm1.static.flickr.com/160/434861187_3508e1cc04.jpg?v=0

Tetiba, terdengar jeritan wanita yang agak kuat. Aku fikir,

sekejap je kut, kjap lagi senyap la

Namun, di kala aku nak amik wudhu' masih kedengaran suara tersebut. Makin kuat plak bunyinya. Aku bertambah pelik. Kerisauan melanda diriku. Mungkinkah ada sesuatu yg buruk? Adakah kami telah diserang tentera Amerika? Atau, adakah harimau menyerang wanita2 tersebut? Isy, untuk menghilangkan keraguanku, aku berhasrat untuk melihat sendiri.

Aku bergerak ke ruang solat Muslimin. Ternyata, ramai orang yg berkumpul di tingkap menghadap ke Kg Sebrang. Kelihatan due orang gadis, junior yg tidak aku kenali namanya, sedang menjerit-jerit. Nak kata kena kacau, nampak diorg berdua je. Mereka menjerit-jerit dengan kuat sambil memandang ke bawah. Apekebenda tu? Aku berfikir dan berfikir.

Kumbang melekat kat kain kut?

http://z.about.com/d/healing/1/0/o/N/gtotem_beetle.jpg

Owh. Kumbang ke? Memangla agak geli dan menakutkan sesetengah pihak, terutamanya perempuan. Tapi, adakah wajar membelanjakan ATP dengan banyaknya untuk mengeluarkan tenaga yang diconvert kepada kinetic energy peti suara lalu mengeluarkan suara yg berfrekuensi tinggi itu? Berbaloikah?

Sungguh x sopan, orang nak bersolat, menjerit2 kat situ plak. At least, klu nak menjerit, pergila masok chalet sendiri. Bawalah bertenang, bukannya kumbang tu beracun pun. Bukannya die makan orang. Ataupun, maybe kumbang tu dah bermutasi menjadi spesis yg makan org? Aku tertanya.

وَاقْصِدْ فِي مَشْيِكَ وَاغْضُضْ مِن صَوْتِكَ إِنَّ أَنكَرَ الْأَصْوَاتِ لَصَوْتُ الْحَمِيرِ
"Dan sederhanakanlah langkahmu semasa berjalan, juga rendahkanlah suaramu (semasa berkata-kata), sesungguhnya seburuk-buruk suara ialah suara keldai".
(Luqman: 19)

Nasib baik keadaan bertambah tenang lpas tu. Wanita2 itu beransur pulang dan meninggalkan tempat kejadian. Mungkin kumbang tu dah terjatuh dari kainnya. Keadaan kembali tenang. Tingkap surau semakin sikit org berkerumun. Aku duduk di sisi tingkap untuk menunggu iqamat dilaungkan. Dalam penantian itu, sekali lagi aku diperlihatkan dengan kerenah manusia. Namun, kali ni, kerenah yang baik dan sedap dipandang.

Kelihatan seorang Muslimah bergerak ke tempat kejadian. Beliau berenti betul2 di tempat tragedi menjerit itu berlaku. Lalu beliau tunduk. Menggunakan tangan beliau, beliau menguis ape2 di jalanan tu ke tepi. Wah, mungkin kalau die x kuis apebenda pun kat situ, kes jeritan akan berlaku lagi dan mengganggu para jemaah dan orang yang melalui kawasan itu. Thank You, ukht. Salute sama anda! And, bukanlah niatku nak sekodeng pun, dah ternampak, bukannya sengaja nampak.

Teringat Hadis

“Membuang perkara-perkara yang menyakitkan dari atas jalan raya adalah sedekah”.
(Bukhari)

Moga Allah membalas jasa Muslimah tersebut. Walaupun nampak kecil, hakikatnya, perkara tu amat bermanfaat kepada semua.

Maka, jagalah mulut, jagalah lidah, jagalah segala-galanya pemberian Allah ni. Gunakanlah sebaik mungkin.

Wallahu'alam.

Photobucket

2 comments:

N i s y a n a said...

ye tidak sopan. tapi kalau mmg die penakut kumbang yg horror.maafkan lah die. i've experienced that too. bukan sengaja nak terjerit. heheh.

mesti die malu gak terjerit time org nak semayang.reflex kot.

lubna said...

haha anis2...saya merupakan saksi tpt kejadian tika itu. hilang selera para pendengar yg bkobar kobar nk melantak sarapan. haha lagi.