>

Tuesday, May 20, 2008

6 Free Blocks

بسم الله الرحمن الرحيم

Harini terpaksa juger ke akademik blok walaupun dah lame x pegi seawal ni. Block 3, seperti dijanjikan, ade klas. Aku berjalan perlahan-lahan menuju ke Bio Lab 1 ditemani lagu Erti Syukur oleh UNIC. Masuk je ke kelas, Firdaus, Syauqi dan Judin Morinda ade dlm kelas.

X brape lame kemudian, Mr Azman masuk ke kelas dan memberikan handouts berupa past papers yg dikumpul oleh Mr Vroege. Seperti yg diberitahu sebelum ni, ini merupakan kelas Bio terakhir. Sedih, aku amat enjoy kelas Bio. Masih aku teringat ketika muler2 masuk kelas, memang x rapat pun kitorg. Ade yg budak top Malaysia, ade plak budak dari Dubai, aku rasa kerdil sgt. Tapi, lepas 2 tahun bersama, rasa amat rapat, dan kitorg memang sekepala. Tribute tu Imran Khan yg kini ntah berada di mana.

Dalam kelas, Mr Azman xdelah membincangkan ape2 soalan, apatah lagi mengajar. Kami hanya berbual2, dan Mr Azman memberi tips2 dan kata2 semangat untuk kami. Pelbagai tips dan advices yg kami dapati daripada Mr Azman. Jazakallah.

Mr Azman turut menyentuh kepentingan hubungan dengan Allah dalam kelas tadi. Ilmu itu datangnya daripada Allah, jadi, untuk mendapatkan ilmu tu, perlulah dekat ngan Allah. Lihatlah kepada universe ni, even solar system pun dah besar, kiter ni apela sgt. X perlu mendabik dada mengagungkan kelebihan diri. Mr Azman juge menyarankan kami memperbanyakkan amalan sunat seperti:

-membaca al-Quran -jangan tinggalkan sejadah antara Maghrib dan Isya' -sucikan roh

Mr Azman memberikan analogi yg menarik,

Menyampaikan ilmu itu ibarat membaling bola ke dinding, ianya akan melantun kepada kita semula

Pikir2 sendiri...

We'll miss you!!!

Advice Mr Azman yg lain plak, everyone of us akan kembali kepada Allah, so, jangan sesekali membelakangkan Allah. Usaha dan tawakal perlu bergerak seiringan. Bukan usaha baru tawakal. Syaitan dan Iblis akan sentiasa menggoda manusia untuk bersikap malas dan seterusnya membuang masa. Ingatlah, syaitan dan iblis xkan duduk diam andai masih ade sebutir keimanan dalam hati seorang Muslim tu, itulah janji mereka.

Ujian terbesar manusia di zaman ini adalah harta benda. Jadi, kalau dah berjaya nanti, bantu-membantulah antara kiter. Time tula kite akan diuji.

Benchmate yg akan ku rindu, tapi Meor maner???

Banyak input dalam kelas Bio harini, walaupun input tu bukanlah biology, tapi asalkan berguna, apa salahnya. Ilmu x terbatas pada buku A-level sahaja.

Selepas habis tazkirah Mr Azman, Syauqi meluru ke hadapan dan menyerahkan hadiah berupa pokok kaktus di dalam pasu kepada Mr Azman. Mr Azman terkesima menerima CAM plant itu. Kemudian, kami gak menghadiahkan Kad Hari Guru kepada beliau. Memang beliau wajar menerimanya. Bukan setakat mencurahkan ilmu biology, tetapi beliau turut bertindak sebagai bapa yg mendengar luahan hati anak2nya.

Proses menulis Kad Hari Guru

Kemudian, sesi bergambar dijalankan. Seperti baser, abang lab technician terpaksa menjadi bidan terjun jurugambar. Tribute to Pidah for da camera.

Maaf kepada classmates bioku andai ade tersilap. Maaf kepada Guru Azman andai ade sakitkan ati. All da best kepada Guru dan rakan2ku. Moga ukhuwah ini berkekalan abadi....

Dan dengan ini, aku mengumumkan, secara rasminya aku mempunyai 6 free blocks...


Dari kiri: Fatehah, Atiqah, Baie, Sal, Dayang, Afiqah, Guru Azman, Wal,
aku, Azim, Judin, Syauqi, Firdaus, Hazman
Tiada dalam Gambar: Meor & Tharishni

Photobucket

1 comment:

astatine radon said...

ko yakin je 6 free blocks
kn ade chem lagi ke
wink~~~wondering
haha