>

Friday, May 2, 2008

Blogger vs Wordpress

بسم الله الرحمن الرحيم

Disebabkan ade permintaan untuk aku comparekan Blogger n Wordpress, maka, ini sedikit sebanyak perbezaan yang mampu aku listkan, mungkin ade banyak lagi. Dan aku ni bukanlah hebat sangat berblogging ni. Aku ade akaun wordpress, tapi x menggunakannya, hanya nak belajar2 jer, so xde experience banyak sangat.


http://www.hoopercamerasales.com/images/Web_Button_Icons/Blogger%20Logo.gif

http://factorycity.net/projects/wordpress-icon/images/icon-big.png

Boleh edit template, as in html code, boleh diedit sesuka hati atau install third party themes

No template editing, untuk edit stylesheet (coding), perlu upgrade ke akaun berbayar

Tiada sistem import

Boleh import daripada blogger, livejournal dan memacam lagi

Boleh upload sehingga 1 Gigabytes gambar, tapi xleh browse through gambar yang dah diupload kecuali jika subscribe Picasa Web Album

Boleh upload sehingga 3 gygabytes gambar, boleh juga upload .ppt, .doc ngan .pdf files. Untuk lebih ruang dan jenis dokumen, perlu upgrade berbayar

Tiada static pages

Boleh letak static pages, macam blog MUSCOM, ade static pages untuk Committee, Lumni dan sebagainya

Boleh post melalui email, dan boleh menerima post melalui email gak, bagus untuk ‘team blogging’

Xde features melalui email

Xleh letak contact forms

Hanya tambah tag [contact-form] dalam any post

Boleh restrict access blog kepada pemegang akaun Google

Restrict access hanya kepada 35 pemegang akaun wordpress

Boleh moderate comments, tapi xde spam filters, kecuali kena subscribe, contohnya Haloscan

Moderation of comments ade, juga disertakan Akismet spam protection


Personally, aku tak gunakan Wordpress sebab xleh edit stylesheet dier. Kalau macam blogger, boleh je edit HTML code die sesuka hati, sehingga memuaskan kehendak kiter. Tapi, bagi korang yang memang hanya copy paste code jer, xde masalah sebnarnya.

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/en/3/35/Kyuemlogo.gif

Blogger plak mempunyai masalah di KYUEM. Mungkin ade yg x perasan, tapi jika kita masukkan new post, post tu xkan diupdate sehinggalah beberapa ketika kemudian. Ntah nape, tapi bile aku update di rumah, ok jer. Maybe masalah server kolej kut. Untuk preview post terkini, hanya tambah ? di hujung address, contohnya

http://alternatethunder.blogspot.com/?/

Walaupun Wordpress ade protection from spam, actually, ade masalah dengan Akismet tu, bolehla dibaca sendiri di:

http://en.forums.wordpress.com/topic.php?id=16584

Konklusinya, semua benda ada kebaikan dan keburukan memasing. Bagi blogging ni plak, ikut orangla, ade yg lebih gemar ngan features Wordpress, ade yg gemar dengan Blogger. Bagi aku sendiri, aku rasa aku memang dah sebati ngan Blogger. Tapi terpulang kepada anda untuk memilih. Wallahualam.

Harap menjawab pertanyaan...

Photobucket

1 comment:

inni akhafullah said...

salam.
rasanya cam susah skit if everytime u wanna view blog to add the '?'.

juz press the refresh button -F5.
its easier, i guess.