>

Wednesday, April 23, 2008

Coffee Business

بسم الله الرحمن الرحيم

الَّذِي جَعَلَ لَكُمُ الأَرْضَ فِرَاشاً وَالسَّمَاء بِنَاء وَأَنزَلَ مِنَ السَّمَاءِ مَاءً فَأَخْرَجَ بِهِ مِنَ الثَّمَرَاتِ رِزْقاً لَّكُمْ فَلاَ تَجْعَلُواْ لِلّهِ أَندَاداً وَأَنتُمْ تَعْلَمُونَ
Dia lah yang menjadikan bumi ini untuk kamu sebagai hamparan, dan langit (serta segala isinya) sebagai bangunan (yang dibina dengan kukuhnya); dan diturunkanNya air hujan dari langit, lalu dikeluarkanNya dengan air itu berjenis-jenis buah-buahan yang menjadi rezeki bagi kamu; maka janganlah kamu mengadakan bagi Allah, sebarang sekutu, padahal kamu semua mengetahui (bahawa Allah ialah Tuhan Yang Maha Esa).
(Al-Baqarah: 22)

The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d8/Caffeine.svg/175px-Caffeine.svg.png” cannot be displayed, because it contains errors.
Caffein

Pepagi lagi, aku telah berada di depan lab Chemistry. Begitu bersemangat meluap-luap untuk study Chem nih. Dan ikutkan pesanan Miss Shree, kami perlu bawak Lab Coat, menurut jadual, kami akan buat experiment Caffein Extraction menggunakan Partition Coefficient. Kalau ikutkan arahan yg diberikan, memang agak mudah experiment ni. Ok, meh kiter blaja skit cara2 nak buat kopi.

Mule, kami diberikan instant coffee. Namun, apekan daya, grup Syafiq, Najib, Syarif dan OB telah mengambil bekalan kopi instant, sehingga meninggalkan 8 gram sahaja untuk kami, isk! Jadi, terpaksalah kami menumbuk bijian tu sehingga lumat. Maz dan Syauqi ditugaskan untuk menumbuk keranan mungkin mereka da baser membuat kopi di rumah.

The image “http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/45/A_small_cup_of_coffee.JPG/300px-A_small_cup_of_coffee.JPG” cannot be displayed, because it contains errors.

Jadi, langkah seterusnya ialah memasak bijian kopi tersebut. Masak punye masak, aroma kopi memenuhi ruang makmal tu. Memang pekat bauan kopi ni, sehingga aku terbersin2 bau ni. Maka, sesambil menunggu air kopi kami masak, kami menyemak kertas jawapan time trial yang dibuat ari Isnin aritu. Memang banyak kesalahan. Wahahaha. Dan amat sedih kerana x dapat abiskan experiment disebabkan kejealousan masa. Maka, terpaksa kami menyimpan kopi2 kami di dalam Kebuk Wasap.

Kelas Physics, kami menyangkakan akan dapat Paper 5, tapi malangnya, Guru Idrus belum berjaya menyemak keseluruhan kertas kami. Apen, as always, disebabkan beberapa masalah teknikal, terlewat 'sedikit' masuk ke kelas. Keadaan agak kecoh apabila Mr Idrus bertanya sebab Apen lambat. Namun, pelajar tajaan PNB ini bijak menjawab, jadi, ketegangan itu dengan mudah diredakan. Jadi, pembelajaran diteruskan dengan membuat planning experiment yang melibatkan LDR. Kami sumer berusaha bersungguh sungguh mereka experiment yang paling mantap.

sewaktu Physics class

Dan lpas ni kelas Math. Semalam, aku telah bermimpi aku dapat 100 dalam test Mechanics smalam. Mungkinkah hanya permainan syaitan? Waaa...nak dapat full marks....

Nak study...

Photobucket

1 comment:

Kagahn said...

Warning! See Please Here