بسم الله الرحمن الرحيم
Harini agak spesel skit. Emak masak nasi Bukhara untuk breakfast kami. Nasi ni macam nasi beriyani kut, tapi ade daging kat dalam nasi tu (ni hanya pandangan peribadi aku). Ade lauk daging, ayam masak merah, dan dalca. Unik sungguh breakfast arini. Terima kasih emak!!! Di sini aku nak berkongsi cara2 membuat nasi bukhara. Tapi, aku x jaminla jadik ke x, wahahaha. Selamat mencuba!!!
Bahan-bahan:
4 tin susu beras
4 tin susu air
1 ekor ayam (dipotong kecil dan digoreng hingga masak)
1 tin kecil minyak sapi
1 tin susu cair
4 sm halia (dihiris)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (dimayang halus)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (digiling)
10 ulas bawang putih (digiling)
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6 sm kulit kayu manis
7 biji buah badam
3 biji buah tomato
2 camca besar jintan manis
4 camca besar ketumbar
5 biji ubi kentang
1 labu bawang besar
Sedikit daun pudina
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling hingga lumat. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling lumat. Bawang besar dan tomato dimayang bulat. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan rempah yang telah digiling bersama cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato. Setelah itu masukkan ayam goreng sambil dikacau hingga rata. Masukkan susu cair, air dan daun pudina serta garam secukup rasa. Apabila mendidih masukkan beras dan masaklah hingga kering.
Sumber: Buku Resipi Selera Perantau
Sesungguhnya, instructions die amat simple dan aku pun x paham, huhuhu. Maka, lebih baik korg belajar daripada guru yg sepatutnya.
Kepada rakan2 batch aku, da blajar memasak? Kat luar negara nanti, jgnlah asyik makan kat luar je, masak la sekali skala, jimat skit. Masa kat umah tu, tolong2 la mak masak kat dapur. Pastikan korg dapat bezakan bawang putih dan bawang merah!!!!
Bahan-bahan:
4 tin susu beras
4 tin susu air
1 ekor ayam (dipotong kecil dan digoreng hingga masak)
1 tin kecil minyak sapi
1 tin susu cair
4 sm halia (dihiris)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (dimayang halus)
10 ulas bawang merah atau 4 labu bawang besar (digiling)
10 ulas bawang putih (digiling)
8 kuntum bunga cengkih
5 biji buah pelaga
6 sm kulit kayu manis
7 biji buah badam
3 biji buah tomato
2 camca besar jintan manis
4 camca besar ketumbar
5 biji ubi kentang
1 labu bawang besar
Sedikit daun pudina
Garam secukup rasa
Cara-cara:
Jintan manis, jintan putih dan ketumbar digiling hingga lumat. Bawang merah, bawang putih dan halia digiling lumat. Bawang besar dan tomato dimayang bulat. Panaskan minyak sapi, tumiskan bahan rempah yang telah digiling bersama cengkih, kulit kayu manis, buah pelaga, bawang besar dan tomato. Setelah itu masukkan ayam goreng sambil dikacau hingga rata. Masukkan susu cair, air dan daun pudina serta garam secukup rasa. Apabila mendidih masukkan beras dan masaklah hingga kering.
Sumber: Buku Resipi Selera Perantau
Sesungguhnya, instructions die amat simple dan aku pun x paham, huhuhu. Maka, lebih baik korg belajar daripada guru yg sepatutnya.
Kepada rakan2 batch aku, da blajar memasak? Kat luar negara nanti, jgnlah asyik makan kat luar je, masak la sekali skala, jimat skit. Masa kat umah tu, tolong2 la mak masak kat dapur. Pastikan korg dapat bezakan bawang putih dan bawang merah!!!!
Moga bermanfaat. Maaf atas repekan di pagi Sabtu ini....
1 comment:
im trying out your recipe!thanks for sharing.will let u know of the outcome!hehe.
salam from Russia.
Post a Comment