>

Thursday, November 27, 2008

Yahoo Mail Filter

بسم الله الرحمن الرحيم

Mungkin benda ni ramai da tahu, tapi saje aku nak bgtau gak. Post ni khas untuk pengguna Yahoo Mail dan khusus untuk mereka yg menjadi ahli untuk yahoogroups.

Aku contohnya, jadi ahli untuk 7 Yahoogroups yang berbeza. Setiap hari, banyak gile email masuk inbox sampai aku da pening nak prioritize pembacaan email aku. Salah satu solusi masalah ni adalah menggunakan khidmat daily digest dalam Yahoogroup, tapi aku xkan sentuh pasal option ni kali ni. Kali ni, aku nak tunjukkan cara2 membuat filter untuk mail. Maknanya, korg boleh setkan email2 tertentu untuk masuk folder2 tertentu, senang sikit nak prioritize kan?

Pertama

http://i43.photobucket.com/albums/e358/huzaifahar/Mail1.jpg?t=1227735891
Bahagian atas Yahoo Mail, tekan Options

Pastu

http://i43.photobucket.com/albums/e358/huzaifahar/mail2.jpg?t=1227735954
Tekan Mail Options

And Then,

http://i43.photobucket.com/albums/e358/huzaifahar/mail3.jpg?t=1227736005
Klik Filters di bahagian sisi

Kemudian,

http://i43.photobucket.com/albums/e358/huzaifahar/mail4.jpg?t=1227736064
Klik Create or edit filter

http://i43.photobucket.com/albums/e358/huzaifahar/mail5.jpg?t=1227736169
Letak setting supaya file yang bersubject 'nama yahoogroup' move to
folder yg korg pilih. Field lain biar kosong. Contoh di atas,
aku subscribe yahoogroup Lessonsoftheday, so,
aku buat setting supaya semua email yg ade subject
LessonsoftheDay untuk dialihkan ke satu folder khas

Finally,

http://i43.photobucket.com/albums/e358/huzaifahar/mail6.jpg?t=1227736329
Beginilah rupe inbox korg, ade folder di bawah tu,
kalau bold, maknenya ade email baru dalam folder tu

Dengan meletakkan filter ni, Inbox kiter jadik lebih terurus. Selamat Mencuba dan seperti biase, kalau ade masalah, hubungi aku!!!
Photobucket

2 comments:

JHaZKiTaRo said...

salam dari Dublin.. saje2 je ziarah sini jap.. rajin2, meh laa jenguk2 my blog.. :)

Ummie said...

Thankx for the info Yahoo mail 2..
Sgt bes...
sbb br je tau...
xdela serbut sgt nk tgok pasnih..
- i am just a person passing by -