>

Friday, November 7, 2008

Mari Ulangkaji Bersama

بسم الله الرحمن الرحيم

Muler, Firdaus (Pidah) mengeskype aku. Kami berbincang tentang dye binding experiment yg kami buat tempoh hari. Setelah letih bertukar2 pendapat, berkat perbincangan ini, beberapa soalan yg sebelum ni x dapat buat berjaya kami selesaikan.

Dan hendaklah kamu bertolong-tolongan untuk membuat kebajikan dan bertaqwa, dan janganlah kamu bertolong-tolongan pada melakukan dosa (maksiat) dan pencerobohan. Dan bertaqwalah kepada Allah, kerana sesungguhnya Allah Maha Berat azab seksaNya (bagi sesiapa yang melanggar perintahNya).
(Al-Maidah :2)

Syauqi tetiber skype aku malam ni. Rupe2nya, beliau nak bertanya kepadaku soalan Bio, ade benda yg die x paham, iaitu berkenaan DNA supercoil, salah satu chapter yg aku belajar dalam Molecular Biology. Jadi, selepas perbincangan, alhamdulillah, sudah clear sikit pemahaman kami tentang perkara ini.


Baru aku sedar, aku harus ulangkaji semula chapter2 ni sbab da banyak gak yg aku lupe, terpaksa aku melihat notaku semula masa Syauqi tny tadi. Ape2 pun, secara x langsung, beliau telah membantuku mengulangkaji walaupun berada jauh di York. TQ!

Skype dan YM adalah method yg amat berguna bagi kami pelajar2 di luar negara khususnya. Begitu gak ngan facebook. Inilah yang memudahkan kami terus berhubung antara satu sama lain dan mengikuti perkembangan rakan2 lain. Namun, perlu diingat, penggunaan teknologi seperti ini bergantung kepada si penggunanya. Ibarat pisau, jika pemiliknya ingin memasak, maka, akan digunakan untuk memotonglah pisau itu. Tapi, jika pemiliknya ingin membunuh, akan digunakan untuk menikamlah pisau itu.

So, TQ kepada rakan2 yg memanfaatkan teknologi ni dan berkongsi bersama2 aku!!!

Photobucket

2 comments:

aliaaa said...

shauqiiiiii!!!

zulhilmiyusop said...

kamu di tag!!!!
pandai2 la yeah...
http://zulhilmiyusop.wordpress.com/2008/11/07/aku-terkenakorang-pun/