>

Thursday, October 9, 2008

What to Say?

بسم الله الرحمن الرحيم

Harini, program orientasi untuk department Biochemistry masih berjalan seperti biaser. Harini, lecture pasal Health & Safety oleh bomba, polis dan sebagainya, lpas tu, kami diberi jadual kami untuk autumn term ni.

Wut the??

Pack sungguh nampaknya jadual aku. Start pukul 10 pagi sampai 12 tghari. Lpas tu sambung dari pukul 2 petang sampai 5 petang. Hurmm, menarik gak. Adeyh, xpe2, sedangkan omputeh yg slalu mabuk ni pun bleyh success, xkanla aku xleh, provided aku mengikut nilai2 islam.

Lpas tu, ade plak sesi mengenal WebCT ataupun ape yg dah ditukar nama menjadi Blackboard. Benda ni amat berguna utk student, coz boleh download lecture notes, boleh tahu ape2 berita tentang department dan boleh jugak menjalani ujian online yg diadakan sekali sekala oleh department. Kami gak diajar cara memprint benda2 dari library. Namun, yg lainnya berbanding kolej adalah setiap muke, kami perlu bayar 3p.

Kami habis agak awal, lebih kurang jam 11.40 da abis. So, bertandanglah aku ke library untuk tgk email etc. Firdaus dan Fat plak makan lunch sandwich. Usha2 blog, ramai plak bagi feedback kepada post nangis aku tuh, hahaha. Yg menarik, pakcik2 aku pun turut memberi komen, terharu. TQ pakcu dan pakngah.

Lpas abis waktu rehat, sesi bersama buddy. Kalau nak disamakan, buddy ni ibarat petbro petsis kat kolej dulu ar, cume yg ni, ikut department, jadi diorg bleyh gak menolong kiter dari sudut pelajaran. Aku mendapat due buddy dari second year yang memasing bernama Katherine dan Ming Hoe. Bersama aku ada 4 org lagi budak yg menjadi buddy family aku. Diorg bukan main galak borak, aku nih, snyap jer la. Namun, biler si Ming Hoe tu akter die dari Singapore, excited skit aku. Aku cakap:

I'm from Malaysia

Pastu Ming Hoe tu plak excited gak, jumpe jiranlah katakan.

If you want to eat our food, go to Queensway and find a shop named Kiasu. I usually eat nasi goreng there

Aku tersenyum. Yeah2, setakat nasi goreng, aku bleyh masak sendiri (ceewaah).

Malam, xde benda menarik sangat berlaku, sehinggalah lpas Isyak. Shah lepak di bilik aku dari Maghrib sampai lepas kitorg solat Isyak. Agak banyak borak. Namun, biler Shah tertinggal kompas di meja aku, aku mengejar beliau utk pass kompas tu. Tanpa aku sedari, pintu aku telah locked. Untuk pengetahuan, pintu aku nih ade mekanisma lock sendiri apabila ditutup. Aku kaget.

Mekanisme yg membuat aku terkunci

Aku mengetuk pintu jiran sebelah aku. Keluar seorang perempuan berkulit hitam. Aku mintak kebenaran untuk menggunakan landline phone beliau. Die dgn baik hati membenarkan. Aku menelefon no warden.

Hello, I'm from room 303 and I'm locked out.

Pastu, org di telefon tu menjawab

Ok, stay there, I'll come to open the door

Lega. Namun, still cemas gak. Mujur ade Shah menemaniku di luar bilik aku. Kalau x, malu gak. Sesambil menunggu, datang 3 orang mendekati kami. Aku knal diorg ni duduk same floor ngan aku. Diorg tny

What's Up?

Aku menjawab,

I'm locked out

oh, really? I was locked out too this morning, but only with my towel. You have to be grateful to be locked out with your clothes on

Hahaha, kami sume gelak. TQ kepada diorg bertiga ditambah dgn Shah kerana berbual2 dgn aku sambil menenangkan aku. Tgh riuh berbual sampai aku lupe aku tgh terkunci, datang warden,

Who's the one who got himself locked out

Aku mengangkat tangan tersipu-sipu malu. Pastu, warden tu bukak pintu untuk aku dan aku berterima kasih. Lega. Dan rakan2 sefloor aku yg lain pun turut bergembira. Aku berfikir, diorg ni not so bad. Gaya pun macam baik, xdela teruk mane. Mesra gak. Barulah aku sedar, penting gak nak berkenalan dgn org2 sekeliling aku ni, at least, bile ade masalah, bleyh la mintak tolong diorg.

Kesimpulannya, sayangilah jiran anda....

Barangan berharga di dalam bilik

Photobucket

2 comments:

goth_litta said...

huhu.xdapat pegi imperial sebab mechanics tak dapt a.takotlah pnb ni.bagi u sikit sgt.macam mane ye?

goth_litta said...

upload byk2 pics tau in ur blog :)