>

Thursday, October 2, 2008

Memenuhi Jemputan

بسم الله الرحمن الرحيم

Kehangatan sambutan Hari Raya masih belum reda. Maka, bermacam2 jemputan menghadiri rumah terbuka. Maka, demi memenuhi jemputan daripada mereka, kami sanggup bersusah payah dis amping peluang makan percuma

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksid: “Sekiranya aku dijemput menghadiri sesuatu majlis mahupun kecil atau besar nescaya aku menerima jemputan tersebut dan sekiranya aku dihadiahkan sesuatu barang yang bernilai atau tidak nescaya aku menerimanya juga”
Riwayat Hadith Al-Bukhari

Hari ni, kami bebudak IC dijemput ke rumah sorg super senior di London. Rumah ini didiami oleh Syed Roslan, Adam Tan, Hazwan dan Waqiuddin. Tourist guide kami hari ni adalah Basir, disebabkan die yg pernah pegi ke rumah senior nih.


Kami menaiki dgn yakinnya bas no 29, mengikut panduan serta guidance daripada Basir. Namun, tiba di Trafalgar Square puler tanpa diduga. Namun, kami tahu, jauh di sudut hati Basir, mmg die nak membawa kami berjalan di situ. TQ Basir (berlinangan air mata).

Kemudian kami menaiki tube yg mempunyai jalan yg lebih lurus berbanding bas. Akhirnya, berkat doa dan air mata, kami tibe juge di destinasi yg ingin dituju. Salam diberi dan kelihatan Iq dan Acipz di dalam umah. Wow, pantang bau makanan! Kemudian, Adam FELDA dan Fitri dari UCL juge datang. Meriah!


Kami solat Maghrib dulu. Sesambil tu terbau ayam yg amat best. Lpas solat, tikar dibentang dan wow, nasi ayam! Nampak macam sedap. TQ Waqiu sbab masak sume ni. Namun, Waqiu yg masak pun x makan masakan die sendiri. Ntah nape? Mungkin standard tukang masak hebat x makan masakan sendiri kut.

Malam ni tidur di umah Syed Ruslan. Esok nak tido mana plak?

Photobucket

No comments: