>

Wednesday, December 3, 2008

Header kontroversi

بسم الله الرحمن الرحيم

Semalam, ketika sudeyh pening kepala ni membaca molecular biology, aku tekan2 mouse komputer. Tup, tup, sampai ke bahagian template blog ni. Aku menekan ruangan HTML. Begitu tergoda aku untuk mengedit HTML code tersebut. Seolah2 HTML code itu berkata:

Mari edit diriku2

Jadi, setelah edit skit2 HTML code, aku berkeputusan nak tukar header pada blog. Setelah hampir setahun menggunakan header yang sama, teringin gak bertukar angin. Memilih satu gambar favourite aku, aku segera menggunakan perisian Adobe Fireworks CS3 yg hampir setahun tidak aku gunekan. Walaupun Adobe Photoshop CS3 Extended ade dalam laptopku, namun, Fireworks tetap menjadi pilihan hatiku.

Fireworks pilihan hatiku

Photoshop pilihan keduaku (sbab x reti guna)

Jadi, akhirnya, terjadilah suatu gambar seperti yg anda dapat lihat. Namun, gambar ini menjadi kontroversi apabila hanya gambar aku yang mempunyai warna. Ada yg menuduh aku racist, dan macam2 tohmaham menyerang diriku (huhuhu). Mengapakah hanya aku yg mempunyai warna?

Header selama setahun (gambar diambil di dalam rumah panjang Sarawak)

(Gambar diambil di Ealing, rumah terbuka Raya Ustaz Erfino)

Disebabkan tajuk blog ni adalah 'My Life As' dan bukan 'Your life' atau 'our life', sudah tentu hanya seorang sahaja watak utama dalam blog ini, x lain dan x bukan, diriku dan bukan dirimu. Hehehe, jadi, amat logikla andai aku yg dihighlight dalam blog ini.

Namun, andai ade yg perasan, bukan setakat blog header je yg aku tukar, tapi beberapa HTML code yg menyebabkan blog aku telah berubah secara signifikan (at least untuk diriku). Oleh tu, aku nak tny pendapat pembaca,

Template manakah yg anda lebih suke, template dulu atau template sekarang ni?

Bantulah aku untuk memajukan blog ini.

"Bersama melahirkan blogger Muslim berpengaruh"

Photobucket

9 comments:

Ede said...

Hmm, aku rasa aku lagi suka header yg lama sbb header baru ni, muka semua org mcm poyo, haha..

Pak Cu said...

Haa3X... poyo... no komen pada header tapi template baru ni nampak cool. Tak crowded sangat.

حزيفه.org said...

hoho.. aku sokong.. header baru nampak poyo... tp template yg nih lg ok.. simple mimple...

niesa.imana said...

salam wbt..

nk jugak bntu memajukan, tp x perasan apa template yg dah berubah..? erm, perubahan tu : dah xda garis pemisah antara post2 dgn yg tepi2 ke? kalo mmg yg tu, rasanya nmpak mkin crowded jek..

n, warna kat header mcm x sangat lawa.. makin x simple (again, crowded).. huhu.. pndapat aku yg x reti apa2.. +)

Anonymous said...

ske header baru...
isk,nmpknye org prtame yg suke...
anyways,suke sbb lbh cool...
huhu...
i wonder why org pertikaikn...
dh tuan pnye blog,msti la di'highlight'...
konklusinye,sy suke header yg skrg...

Anonymous said...

ede jeles sbb gamba die xde.

izzu said...

jpah...aku takde pun dalam header ko...x aci..haha

really nice work!

Ede said...

mana ada jeles. su'uzhon la anonymous ni =)

kaenaob said...

aku suke header lame! "belakang" badan ko tu sungguh simbolik menunjukkan perjalanan hidup hengkau.. apa kate buat header yang lebeyh baru sbb 2-2 x cantik sbnarnye.. oopss.. opppss.. sorry!