>

Sunday, May 9, 2010

Masak Lemak Cili Api

بسم الله الرحمن الرحيم

Jarang sekali aku nak post dan kongsikan resepi masakan. Namun, disebabkan tekanan yang hebat daripada beberapa pihak, aku kongsikan lah juga satu masakan yang aku sediakan semalam. Entah mengapa ramai yang bertanya, mungkinkah kesedapannya tidak dapat diragukan?

Bahan-Bahan (untuk sajian 5 orang)

- 8 ketul ayam (dibeli di kedai ayam halal Harrow Road)
- 5 sudu besar coconut cream (concentration 65%). Kalau anda guna serbuk atau cecair, maka lainlah sukatannya
- Sesudu besar serbuk kunyit
- 2 batang serai hidup dibeli di Oriental Bayswater
- 5 batang cili api dibeli dari an-Nada', Harrow Road
- seulas bawang besar Sainsbury's dipotong sederhana
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu kecil garam cap SAXA
- setengah sudu kecil gula cap Silver Spoon (andai nak guna gula Prai pun boleh)

http://www.britstore.co.uk/phpThumb.php?src=/photos/Saxa_Table_Salt_750g.jpg&w=200&h=200http://www.mysupermarket.co.uk/Images/ExternalImages/ProductsDetailed/32/012132.jpg

Cara-caranya

- gaulkan ayam tadi itu dengan serbuk kunyit. Jika rajin, bolehlah gunakan gargu untuk mencucuk-cucuk daging ayam itu supaya rasa kunyit meresap lebih dalam
- kisar halus cili api an-Nada' tersebut
- kisar serai Oriental Bayswater (jika anda tiada lesung batu, blend sahaja)
- tumis bawang putih dan bawang besar tersebut sehingga menjadi keeemasan (jangan kehitaman)
- masukkan ayam yang sudah digaul dengan kunyit tadi
- gaul sebati sehingga ayam menjadi separuh masak
- masukkan santan (anda akan dapati santan bertukar warna menjadi hijau akibat percampuran dengan kunyit pada ayam tadi)
- masukkan serai Oriental dan cili api an-Nada'
- masukkan garam SAXA dan gula Silver Spoon secukup rasa
- masak dengan api sederhana selama 20 minit
- siap dihidang bersama beras basmathi

Mudah je kan? Xdela effort sangat. Jadi, insyaAllah, ini cara paling simple untuk menghasilkan ayam masak lemak cili api, tapi tidak dijanjikan rasanya akan sesedap masakan kampung. Kepada yang bertanya, selamat mencuba!!!

http://3.bp.blogspot.com/_LAdbq5aRS6g/RdxVlaQ3dkI/AAAAAAAAAAM/DIDHhII9kgM/s1600/Ayam%2BMasak%2BLemak%2BCili%2BPadi.JPG
Terpaksa ambik gambar dari internet, x sempat nak
ambik gambar yang aku masak, cepat sangat dah licin!!!

Photobucket

1 comment:

akmal.amri said...

ALhamdulillah. Resepi ini disahkan benar. Hehe.. Baru je lepas masak