>

Thursday, October 15, 2009

PCR

بسم الله الرحمن الرحيم

Polymerase Chain Reaction, PCR adalah sebuah method yg indispensable dalam kajian Molecular Biology. Oleh sebab peri pentingnya method ini, ramai saintis mengagumi teknik ini. Betapa kagumnya mereka ini sehingga mampu mencipta sebuah lagu bagi menyalurkan perasaan cinta mereka terhadap teknik PCR ini.


There was a time when to amplify DNA
You had to grow tons and tons of tiny cells
Then along came a guy named Dr. Kary Mullis
Said you can amplify in vitro just as well
Just mix your template with a buffer and some primers
Nucleotides and polymerases, too
Denaturing, annealing, and extending
Well it’s amazing what heating and cooling and heating will do

PCR, when you need to detect mutations
PCR, when you need to recombine
PCR, when you need to find out who the daddy is
PCR, when you need to solve a crime
(repeat chorus)

P/S: Best kan biology??

Photobucket

6 comments:

Ibn MuSa said...

teringat dulu-dulu kat kusess buat lagu jadual berkala untuk hafal.. hehe..

Thriller said...

btol2. Bio mmg best! :)

aishafath said...

hamboi3. promo smpai ke blog. segan aku..!! =pp

nurul said...

o
inilh lagu yg dr 1st2 dgar(lecturer aku pasang lepas kitorg blajar PCR akt uni edin ni last year) smpai skrg aku xdapat terima~~~


perluke buat lagu???
ha3.
kagum sku ko dpt cari lagu ni.

ad said...

lecture aku pon pasang hari tu. terjaga seketika aku dari lena. haha

AEIZATISM said...

haha..agak lawak kot..semangat giler dorg..huh~
x sangka otak biologist ni pun gile2..