>

Saturday, February 14, 2009

A Fish?

بسم الله الرحمن الرحيم

Seusai memberi khutbah, mantan presiden Islamic Society, bro Saad Raja (beliau ni negara ape yer, tapi beliau pandai cakap Urdu) bingkas bangun lalu berkata:

Luruskan Saf

Separa terkejut aku mendengar beliau bercakap bahasa ibundaku. Namun, hanya separa terkejut je coz ni bukan kali pertama dier suruh orang luruskan saf dengan bahasa Melayu. Hurm, aku pelik. Mungkinkah duduk satu hall dengan Isa, DZ dan Adam Tan semasa tahun pertama membuatkan beliau tahu berbahasa Melayu? Huhuhu.

http://www.iis.ee.ic.ac.uk/~stimotheou/images/ICL_logo.jpg

Kemudian, disebabkan harini aku tiada kelas, selesai solat Jumaat, aku duk sebentar di Library sesambil menunggu waktu Asar pada jam 2.44 petang. Kemudian, aku membeli 2 ketul ICFC (Imperial College Fried Chicken) dari Junior Common Room lalu menuju ke Prayer Room untuk makan ayam tu sesambil menunggu masuknya waktu Asar.

Di ruang lepak Prayer Room, kelihatan Abang Zaidi juge yg tengah makan lunch beserta Moazzam (budak ISOC yg x aku ketahui dari mana negaranya) yang tengah mengira duit hasil kutipan solat Jumaat. Apabila terlihat aku, Moazzam berkata:

Apa Khabar?

Disebabkan aku dah biaser dengan situasi berbahasa Melayu ni, aku menjawab,

Khabar baik, sambil tersenyum kembali kepada Moazzam. Aku mengeluarkan ICFC aku untuk dimakan. Lalu, Moazzam berkata:

Saya lapar (dengan nada baku)

Aku memandangnya kembali lalu menjawab, mahu sedikit?

Moazzam tersenyum, no it's ok...

Huhuhu, begitu kuatnya pengaruh Melayu kat Imperial ni sampaikan bebudak ISOC ni pun da blajar bahasa Melayu sedikit demi sedikit. Mungkinkah kerana presiden ISOC tahun lepas merupakan orang Melayu (nama beliau Faisal)? Hahaha, lpas ni, bleyhla ISOC buat klas bahasa Melayu pulak.....

I wonder, why is Malaysian Airlines logo is a fish? Moazzam tanya.

Huh?? (sambil mata terkebil-kebil). Aku blurr 7 saat. Sejak biler la plak logo ikan ni? Kemudian, baru aku teringat logo MAS adalah berbentuk wau tu. Adoi, ape aku nak jawab ni? Nanti sebut 'wau' die ingat aku cakap 'wow' plak.

http://www.freewebs.com/masmelor/MAS%20Logo.gif

Oh, actually, it's not a fish. It's somekind of a Malaysian traditional game, a kite (dengan nada British, pronounce Bri'ish)

Oh, a kite? Moazzam membalas dengan wajah terjawab persoalan.

Azan Asar berkumandang. Walaupun x menggunakan mikrofon seperti di Malaysia, tetap membuatkan hatiku sayu. Di ruang yang kecil itu, kami bersolat Asar berjemaah.

Selepas solat, aku pergi ke tingkat 4 library untuk membuat ulangkaji, persediaan menghadapi peperiksaan akhir Biological Chemistry Jumaat depan. Alhamdulillah, telah clear beberapa perkara, namun, masih banyak benda perlu aku study dan revise balik.

Moga dipermudahkan....

Photobucket

1 comment:

Raf said...

hehe thats one funny conversation,

actually as far as I've been around them, they were the one who took anitiative to learn our language,

you won't be suprised when Saad randomly bumped into you asking how to say 'Will you marry me' in Malay :P