>

Wednesday, May 4, 2011

Peperiksaan

بسم الله الرحمن الرحيم

Musim peperiksaan tiba lagi. Setelah tadi menulis berbelas muka surat untuk kertas Genetics and Genomics, tetiba rasa bersemangat pula nak menulis blog. Mungkin momentum menulis itu terbawa-bawa ke luar dewan peperiksaan.

Menjelang musim peperiksaan, kelihatan para pelajar, muda atau tua, semuanya mula nampak fokus dan bersungguh-sungguh mengulangkaji. Yang sibuk tengok filem dan main game, nampaknya telah insaf dan mula membuka lembaran nota dan buku yang berhabuk. Library yang sekian lama sunyi, mula dibanjiri kembali lautan manusia yang ingin mencari tempat terbaik untuk meneguk setitis ilmu Allah.

Aku bangun dengan agak berat pagi ini. Jadual peperiksaanku bermula hari ini, pada jam 2 petang waktu UK. Berat untuk bangun kerana hari ini perlu menjawab peperiksaan. Rasa pening kepala. Nota telah habis dibaca, namun biasalah, kerisauan masih ada. Itu lumrah mengambil peperiksaan. Walaupun dah lebih 10 tahun aku keluar masuk dewan peperiksaan, tidak pernah hilang rasa gemuruh setiap kali sebelum peperiksaan seterusnya.

Jam 2 petang. Ramai nampaknya telah berada di luar Great Hall, Sherfield Building, Imperial College. Walaupun ramai di luar dewan, keadaan tidak meriah, masing-masing menelaah buat saat-saat akhir. Mana tahu, perkara terakhir yang mereka lihat itu akan masuk dalam kertas soalan. Rezeki kan?

Pintu dewan peperiksaan dibuka.

Aku melangkah dengan perlahan memasuki dewan peperiksaan. Beg dan notaku diletakkan di belakang dewan, lalu aku berjalan ke arah mejaku.

Column 7, Row 3

Itu adalah koordinat kedudukanku di dalam dewan itu. Selain yang mengambil jurusan Bioteknologi, turut menghadapi peperiksaan bersama kami dalam dewan itu adalah pelajar jurusan Biologi. Salah seorang yang aku kenal adalah sahabat dari KYUEM, Masrizan. Beliau nampaknya telah bersedia untuk menjawab.

Kertas jawapan berwarna merah jambu di atas meja. Di sebelahnya, kertas soalan berwarna putih yang ditelangkupkan ke belakang. Aku mengambil tempat dudukku. Mulutku terkumat-kamit membaca surah al-Insyirah. Bait-bait surah itu begitu terkesan dengan situasiku yang amat cuak dan gelisah ini.

Hati gelisah. Ayat pertama surah al-Insyirah aku baca:

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_1.png
Bukankah Kami telah melapangkan bagimu dadamu

Allah. Terkena sungguh ayat pertama ini pada diriku. Tenangkanlah hatiku ini ya Allah.

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_2.png
Dan Kami telah meringankan daripadamu bebanmu

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_3.png
Yang memberati tanggunganmu

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_4.png
Dan Kami telah meninggikan bagimu sebutan namamu

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_5.png
Oleh itu, maka (tetapkanlah kepercayaanmu) bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_6.png
bahawa sesungguhnya tiap-tiap kesukaran disertai kemudahan.

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_7.png
Kemudian apabila engkau telah selesai (daripada sesuatu amal soleh), maka bersungguh-sungguhlah engkau berusaha (mengerjakan amal soleh yang lain),

http://c0022506.cdn1.cloudfiles.rackspacecloud.com/94_8.png
Dan kepada Tuhanmu sahaja hendaklah engkau memohon

Ya Allah, permudahkanlah urusan peperiksaan kami. Golongkanlah kami dalam golongan orang yang berjaya di dunia dan di akhirat. Amin.

Peperiksaan dimulakan.

http://www.indiahealthtour.com/images/innerpages/pediatric_surgery/Genetics.jpg

Aku perlu menjawab 3 daripada 8 soalan. Tajuk peperiksaan pun Genetics and Genomics, sudah tentu soalan berkenaan DNA dan yang berkaitan dengannya. Tangan menulis bagai menggila, otak mencurah-curahkan kembali segala maklumat dan fakta yang dah disumbat ke dalamnya. Ibarat telah disumbat dengan dahsyatnya, begitulah juga dahsyatnya segalanya disembur keluar.

http://farm1.static.flickr.com/133/366958167_939986949c.jpg

3 jam terasa singkat sahaja. Alhamdulillah, cukup masa untuk menjawab semua soalan. Moga pemeriksa akan menjadi pemurah dan mudah sahaja memberikanku markah.

Dalam menghadapi peperiksaan, pelbagai persiapan dilakukan. Sebelum menjawab peperiksaan, pasti kita mahukan persiapan yang terbaik supaya mudah sahaja menjawab peperiksaan. Aku terfikir, dunia ini juga ibarat dewan peperiksaan di mana setiap daripada makhluk bernama manusia sentiasa diuji dan diperiksa. Namun, bukanlah ilmu biologi mahupun genetik yang diuji, tetapi keimanan dan ketaqwaan yang menjadi agenda.

Kita sering terlupa, kehidupan kita di dunia ini sementara. Dalam kesibukan untuk mempersiapkan diri dengan urusan duniawi, samada kerjanya, akademiknya, mahupun tugas-tugas lain, kita sering terlupa persiapan untuk ujian yang hakiki. Ujian selaku hambaNya.

Moga peperiksaan kali ini mengingatkan kita kembali status kita selaku hambaNya. Kita senantiasa diuji dan diuji. Jadi, apa pula persediaan kita untuk menghadapi soalan daripadaNya di akhirat kelak?

Photobucket

No comments: