>

Tuesday, April 12, 2011

Kembara bumi Anbiya': Part 2

بسم الله الرحمن الرحيم

Masihkah anda semua ingat apa rukun-rukun umrah?

1. Berihram (Berniat melakukan umrah)
2. Tawaf
3. Sa'i
4. Tahallul
5. Tertib

Berbanding dengan haji, ibadah umrah secara relatifnya amat ringkas dan mudah. Selepas Maghrib, kami sudah selesai melakukan tawaf. Maka, tibalah masa untuk melaksanakan Sa'ie pula. Sepertimana yang pernah kita semua belajar suatu masa indah dahulu di sebuah tempat yang dinamakan sekolah, sepertimana yang kita pernah menjawab dengan cemerlang sewaktu peperiksaan.

Sai'e merupakan sebuah ibadat yang betitik tolak daripada peristiwa isteri Nabi Ibrahin, Hajar berulang alik antara Safa dan Marwah sebanyak 7 kali bagi mencari air minuman untuk anaknya, Nabi Ismail. Akhirnya, menurut pendapat para ulama', air zam-zam keluar daripada kaki Nabi Ismail. Agak jauh juga antara Safa dan Marwah ni, lebih kurang 750 m. Jika didarabkan dengan 7, kira sahajalah berapa jaraknya. Namun, hari ini, tempat Saie ni dah diubahsuai dan menjadi amat selesa. Sudah berbumbung dan sudah diratakan lantainya. Bahkan, ada dua tingkat sekarang ni. di sepanjang laluan Saie pula, sudah diletakkan banyak tempat minuman air zam-zam. Mungkin amat jauh bezanya dengan keadaan Hajar suatu ketika dahulu.

Apakah pengajaran daripada ibadat Saie ini?

Bagi aku, melalui sejarah ibadat Sai'e ini, kita diajar untuk berusaha bersungguh-sungguh di dalam kehidupan. Benar, tawakal kepada Allah itu suatu keperluan, tetapi usaha fizikal kita itu adalah suatu pra-syarat bantuan kepada Allah itu. Sedangkan umat Islam ketika zaman Nabi S.A.W. itu pun perlu pergi berperang untuk memenangkan agama Allah.

Selesai bersai'e, kami keluar ke luar untuk bercukur. Banyak kedai cukur ada di pintu keluar Marwah. Harganya lebih kurang 10-15 Riyal. Seafdhalnya, cukurlah sampai habis, namun jika betul-betul ada masalah andai bercukup, potonglah sedikit rambutmu itu. Selesai bercukur, maka, tamatlah umrah kami dan kami sudah tiada larangan ketika ihram lagi. Alhamdulillah, sudah boleh bertukar ke baju biasa.

Malam itu amat letih. Selepas sahaja bercukur, kami pulang ke hotel kami dan terus tidur sehingga keesokan harinya.


Pukul 3 pagi, kami bangun dan bersiap-siap untuk qiyamullail dan solat Subuh. Kami ingat sekitar jam 4 tu dah awal benar, tapi, selautan manusia sudah berada di situ. Kami baru berniat nak menunaikan tawaf sunat dan mencium hajarul aswad, namun, manusia sungguh ramai seperti waktu siang juga. Kami menangguhkan hasrat kami dan mencari tempat untuk bersolat. Sambil-sambil menunggu azan Subuh, bolehlah perbanyakkan solat sunat dan baca al-Quran.

Selesai solat Subuh, kami melakukan tawaf sunat dan duduk bersolat Dhuha di hadapan Kaabah. Keadaan agak lengang ketika ni, walaupun masih sukar untuk ke hajarul aswad.

Kemudian, kami bersarapan di Felda D'Saji. Maklumlah, walaupun banyak je makanan di sini, kami tetap nak masakan Malaysia! Kami membeli nasi lemak ayam, namun, satu set nasi lemak tu boleh makan 2 orang. Alhamdulillah, kami bungkus makanan itu dan makanan di dalam hotel kami.


Pagi itu, kami dibawa oleh pemandu kami menaiki kereta Toyota Innova untuk berziarah sekitar kawasan bersejarah di Makkah. Antaranya adalah Gua Hira', tempat di mana Nabi S.A.W. mengasingkan diri dan di situ jugalah wahyu pertama diturunkan. Jika dilihat kedudukan Gua Hira' ni, wah, dahsyat sungguh ketinggiannya. Dan sukar dibayangkan kegigihan Nabi ke situ selalu. Jika difikirkan, Nabi S.A.W. memang memiliki fizikal yang mantap sekali, bukan calang-calang orangnya!

Selepas itu, kami dibawa pula ke tempat-tempat di mana ibadah Haji dilaksanakan. Arafah, Mina, Muzdalifah dan beberapa tempat lagi. Tidak dapat dibayangkan bagaimana keadaan ketika haji. Ketika kami melawat ni, amat lengang sekali keadaan.

Ringkas sahaja ziarah di Makkah, kami lebih fokus untuk menunaikan ibadat di Masjidil Haram.

Photobucket

No comments: