>

Saturday, January 8, 2011

Menelusuri tinggalan Empayar Rom Kuno: Colosseum dan Palatino

بسم الله الرحمن الرحيم

Alhamdulillah, kami telah selamat sampai kembali ke London dari Istanbul. Alhamdulillah, perjalanan kami dipermudahkan oleh Allah. Namun, sebelum kami menulis tentang perjalanan kami di Istanbul, kami perlu menghabiskan dulu catatan perjalanan kami di Rome, Italy yang tertangguh. Sebab dah lama sangat perjalanan ini, cabaran utama kami adalah untuk ingat kembali peristiwa yang berlaku sepanjang perjalanan ini.

Dari Isola Tiberina, kami menaiki bas menuju ke Colosseum, tarikan paling utama di kota Rome ini. Memang tak sah orang kata apabila ke Rome tetapi tidak ke Colosseum. Kalau anda pernah menonton filem Gladiator, pasti tahu apakah fungsi Colosseum ini di dalam peradaban masyarakat Rome Kuno. Selaku tempat hiburan untuk masyarakat Rome ketika itu, ia menyaksikan pelbagai pertempuran.

Colosseum

Kami tiba di Colosseum sekitar pukul 10 pagi. Namun, sudah ramai orang membanjiri tarikan utama di Rome ini. Di luar colosseum ini, dilihat banyak orang berpakaian pelik ala Gladiator. Berhati-hati!!! Jika anda mendekati mereka, malah jika anda ingin mengambil gambar dengan mereka, mereka akan minta bayaran daripada anda.

Barisan untuk membeli tiket untuk masuk ke Colosseum agak panjang. Hampir 20 minit jugalah kami terpaksa beratur untuk sampai ke meja pembelian tiket. Harga tiket adalam 15.50 Euro seorang, termasuk juga dalam tiket itu adalah untuk ke Palatino (Roman Forum). Selepas membeli tiket, kami terus masuk ke dalam Colosseum. Adakah anda memerlukan audio guide untuk memahami penjelajahan anda di Colosseum dan Roman Forum? Tidak, sebab di semua tempat yang memerlukan description, terdapat juga tulisan dalam bahasa Inggeris, itu pun dah tak larat kami nak baca, sebab banyak sgt.

Kami memanjat tangga untuk ke bahagian atas Colosseum, di mana para penonton suatu ketika dahulu duduk dan menyaksikan perlawanan berlangsung. Colosseum ini adalah bangunan yang dibina sewaktu Zaman Flavian, dan ianya juga dikenali sebagai Flavian Ampitheatre. Dikatakan, nama Colosseum ini juga asalnya adalah daripada kewujudan sebuah patung gangsa yang dinamakan Colossus of Nero yang didirikan oleh Emperor Nero berdekatan ampitheatre ini. Namun, sekarang, tiada lagi patung itu boleh dilihat.

Antara lukisan menunjukkan perlawanan di Colosseum


Di bahagian atas Colosseum itu, telah diwujudkan seperti muzium yang menunjukkan banyak tinggalan sejarah Colosseum, termasuk batu-batu runtuhan serta lukisan-lukisan di atas batu yang menceritakan kisah-kisah yang berlaku di dalam Colosseum. Terdapat juga patung-patung raja-raja Rome terdahulu yang diabadikan di dalam Colosseum ini. Di ruangan ini juga, diceritakan sejarah pembinaan Colosseum oleh Raja Vespasian, bagaimana Colosseum ini musnah akibat kebakaran, gempa bumi dan usaha-usaha untuk membaikpulih keadaan bangunan ini.

Menunjukkan struktur hypogeum di bahagian tengah Colosseum

Dari bahagian atas Colosseum, kami dapat memandang ke bawah dengan jelas. Kami dapat lihat struktur hypogeum di tengah-tengah Colosseum itu. Hypogeum ini dahulu kala ditutupi dengan papan di bahagian atasnya dan ditabur dengan pasir, di atas inilah pertempuran berlaku. Namun, papan itu sudah tiada sekarang dan kita boleh nampak struktur hypogeum ini. Di dalam underground ini jugalah para gladiators berkumpul sebelum dilepaskan untuk pertempuran. Kami dapat membayangkan suasana pertempuran yang berlaku. Begitu gahnya ketamadunan mereka pada ketika itu. Namun, keangkuhan tamadun ini dengan mudah dapat dibinasakan oleh Allah.

Setelah menghabiskan masa dalam lebih kurang sejam di dalam Colosseum, kami beransur keluar dan bergerak ke Palatino, yang hanya terletak bersebelahan daripada Colosseum sahaja. Di sinilah letaknya Roman Forum yang terkenal itu. Dengan menggunakan tiket yang sama dengan tiket Colosseum, kami masuk ke dalam kawasan lapang yang menempatkan banyak kawasan runtuhan dan Ruins of ancient buildings.

Bangunan pertama yang kami lawati adalah the Temple of Antoninus and Faustina. Temple ini adalah hasil cinta Antoninus terhadap isterinya yang telah mati, iaitu Faustina. Namun, kematian Antonius menyebabkan temple ini akhirnya disiapkan untuk meperingati mereka berdua. Cinta hingga akhir hayat? Namun, ingatlah, cinta yang bukan kerana Allah itu tidak akan membawa ke syurga.

Temple of Antoninus and Faustina


Kami juga dapat melihat hasil-hasil tinggalan bangunan Roman Forum yang lain. Di sinilah dahulunya merupakan pusat kehidupan masyarakat Rome, di sinilah banyak patung-patung tokoh-tokoh Rome ketika itu dibina. Dapat dibayangkan dahulu kala, di sinilah bangunan-bangunan kerajaan, bangunan pusat membeli belah dan sebagainya. Ala-ala Putrajaya sekarang ini lah kut keadaannya (mungkin pakaian dan bahasa berbeza). Dari situ, kami bergerak menaiki bukit Palatine.

Mengikut sejarahnya, dikatakan di bukit inilah pengasas bandar Rome iaitu Romulus dan adiknya, Remus dibesarkan. Dikatakan mereka ini adalah anak pembesar yang dijatuhkan, lalu untuk menyelamatkan mereka, mereka dihanyutkan di sungai Tiber dan kemudian dijumpai oleh seekor serigala betina dan dijaga sehingga mereka besar. Di sinilah juga didirikan Temple of Romulus.

Temple of Romulus

Dari atas Palatine Hill, kami melawati Farnese Gardens, sebuah taman yang amat indah sekali, terletak di tanah tinggi dan dari situ, kami dapat melihat hampir keseluruhan kota Rome. Subhanallah, cantik sungguh pemandangan di situ. Pokok-pokok juga menghijau di atas bukit itu.


Turun dari Palatino, kami bergegas untuk ke Mosque of Rome untuk bersolat Asar.

Entri seterusnya: Nur Islam di bumi Rome, Mosque of Rome

Photobucket

2 comments:

imakubex said...

Temple of Vesta! Temple of Caesar! The Curia! The arches of Constantine and Septimius Severus!

There are too many things in the Forum Romana to talk about.

:)

Jpah said...

Giler ar, klu nak cerita semua, letih la aku, huhu.

Klu nak tahu semua, bleh je tgk wikipedia kan? :)