Thursday, April 29, 2010

Sukati je nak bunuh

بسم الله الرحمن الرحيم

http://4.bp.blogspot.com/_VHkwdTP4Mg0/S9gsbrO7gAI/AAAAAAAACUk/vKxF_Hsrzi4/s1600/Aminulrashid+ditembak+polis.jpg

Malaysia digegarkan dengan berita PEMBUNUHAN seorang pelajar 15 tahun oleh pihak Polis. Wah3, berkuasa sungguh polis zaman skarang ni, sukati je nak tembak anak orang.

Allahyarham adik Aminulrasyid, 15 tahun, pelajar Sekolah Menengah Seksyen 7, Shah Alam telah ditembak di kepala oleh pihak polis, yup, kepala tu, bukan main2. Beberapa media melaporkan bahawa juvana terbabit sebagai suspek ahli kumpulan samun namun dinafikan oleh keluarga Allahyarham. Polis mendakwa kereta yang dipandu oleh allahyarham cuba merempuh anggota polis peronda dan polis bertindak melepaskan tembakan yang membunuh Aminulrasyid.

Namun lain pula gambaran yang diberikan oleh rakan Aminulrasyid yang ada bersama allahyarham dalam kereta semasa kejadian. Dalam laporan polis yang telah dibuat, kawan yang sebaya dengan allahyarham menegaskan Aminulrasyid dalam ketakutan apabila terlanggar kenderaan lain dan memintas kereta peronda berkenaan. Setelah dipintas, anggota peronda terus mengejar dan melepas tembakan yang mengena sasaran. Aminulrasyid rebah dalam kereta dengan luka tembakan di belakang kepalanya. Saksi ini melaporkan beliau kemudian dipukul oleh anggota polis sebelum sempat melepaskan diri. Beliau kemudian membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Shah Alam.

Menurut Monaliza Mokhtar, Biro Hal Ehwal Murid PIBG Sekolah Menengah Seksyen 7, beberapa media yang menganggap juvana terbabit sebagai suspek kumpulan samun sebagai satu fitnah. Pelbagai persoalan timbul di kalangan masyarakat berkaitan kes ini. Kes ini dilihat boleh mencalarkan imej Polis Diraja Malaysia (PDRM) sebagai badan yang bertanggungjawab menjaga keselamatan awam.

PDRM yang sepatutnya jaga keselamatan kini jadi sebaliknya. Harap kerajaan melunaskan janji untuk menyiasat perkara ini dengan sebaik dan setulus mungkin.

Moga yang bersalah akan mendapat balasan, jika tidak di dunia, di akhirat kelak.

Photobucket

Monday, April 26, 2010

Badut Jalanan

بسم الله الرحمن الرحيم

Assalamualaikum. Sekadar penghibur di kala penat stadi nih. Video ini berkaitan PRK Hulu Selangor baru-baru ini:




What? Inikah orang Malaysia? Inikah orang Melayu? Inikah orang Islam? Perangai tak senonoh, aku pun terkesima dengan perlakuan macam ni. Memangla berseteru dalam fahaman politik, tapi x bleh ke bersaing secara bertamadun? X bleh ke nak menunjukkan akhlak yang baik. Aku yakin, diorg ni Melayu, malah Islam pula. Adakah mereka lupa pesanan Nabi:

Sabda Rasulullah s.a.w:”Sesungguhnya Allah SWT telah menyerahkan agama itu pada diri seseorang, maka tidak baik agama itu melainkan dengan ketinggian dan keelokan akhlak. Adakah kamu mengelokkan agama kamu dengan kedua-dua sifat mulia ini? ”
Riwayat at-Tabrani

Ni bukan setakat mencerca dan memfitnah, tapi tanpa segan silu melakukan aksi lucah dan kurang ajar di khalayak ramai. Mana pergi sifat malu itu?

Aku tak nafikan, mungkin ada di kalangan penyokong parti-parti lain yang turut buat perangai camni. Namun, biarlah video ini menjadi peringatan buat kita. Jangan terlalu taksub dengan fahaman politik yang entah boleh membawa ke syurga atau tidak, sehingga menggadai maruah agama dan bangsa itu.

Moga pejuang-pejuang Islam tidak terikut-ikut rentak badut-badut di jalanan ini.

Photobucket

Sunday, April 25, 2010

Temptation

بسم الله الرحمن الرحيم



Kita sering tewas. Di mana tahap kita?

Photobucket

Saturday, April 24, 2010

Vote

بسم الله الرحمن الرحيم


Saya akan mengundi pada Khamis ini, 6 May 2010. Anda pula?

Untuk tengok manifesto semua parti bertanding, layari:

http://www.general-election-2010.co.uk/

Berkenaan PRK Hulu Selangor pula, selamat mengundi buat pengundi di Malaysia. Undilah yang terbaik. Jika dirasakan tiada calon yang abik, undilah yang kurang mudharat kepada agama dan masyarakat.

Selamat mengundi....

Photobucket

Thursday, April 22, 2010

Menjadi Terbaik

بسم الله الرحمن الرحيم

Semua manusia waras mahukan yang terbaik dalam kehidupan. Rumah yang baik, kereta yang baik, keluarga bahagia dan segala-galanya. Seorang ibu pasti mahukan pendidikan yang terbaik untuk anaknya. Begitu juga seorang bapa, pasti mahu anaknya mendapat kerja yang terbaik. Namun, kita sebagai umat Islam telah ditaklifkan sebagai yang terbaik oleh Tuhan Pencipta Alam. Allah berfirman:

http://quran.com/images/ayat/3_110.png
Kamu (wahai umat Muhammad) adalah sebaik-baik umat yang dilahirkan bagi (faedah) umat manusia, (kerana) kamu menyuruh berbuat segala perkara yang baik dan melarang daripada segala perkara yang salah (buruk dan keji), serta kamu pula beriman kepada Allah (dengan sebenar-benar iman). Dan kalaulah Ahli Kitab (Yahudi dan Nasrani) itu beriman (sebagaimana yang semestinya), tentulah (iman) itu menjadi baik bagi mereka. (Tetapi) di antara mereka ada yang beriman dan kebanyakan mereka: orang-orang yang fasik.
(ali-Imran:110)

Betul, kita adalah yang terbaik. TETAPI dengan dua syarat, iaitu amar makruf nahi munkar serta beriman kepada Allah. Usah sibuk mendabik dada mengaku kita ini yang terbaik, tapi tidak juga lakukan kedua-dua perkara ini.

Bersama-sama berusaha mencapai yang terbaik dalam kehidupan di dunia untuk bekalan ke akhirat. Macam video ni:




Photobucket

Wednesday, April 21, 2010

Brunei Lebih Takut Laknat Allah

بسم الله الرحمن الرحيم

Mungkin dah basi dah cerita ni, tapi aku nak kongsi gak:


Sama-sama muhasabah diri kita.....

Photobucket

Yakinlah

بسم الله الرحمن الرحيم

Yakin dengan kebolehan diri. Walaupun orang di sekeliling mengatakan mustahil, tapi jika kita yakin serta berusaha dengan sebaiknya, tiada yang mustahil. Lebih-lebih lagi, sebagai umat Islam, kita ada Allah membantu kita (dengan syarat apa yang dilakukan itu bertepatan dengan syarak). Jadi, patut lebih berkeyakinanlah kita dalam menggapai kejayaan yang diimpikan. Dan sebagai umat Islam, bukan kejayaan dunia sahaja perlu dicari, tetapi kejayaan sebenar adalah bertemu dengan Allah di akhirat kelak dengan membawa tiket ke syurga.

Sebuah video untuk dikongsi:



Moga bermanfaat.

Photobucket

Tuesday, April 20, 2010

Undo - Repost

بسم الله الرحمن الرحيم


Far away, far away, our thoughts are ceaseless
If we can go back to those days
Of when we laughed innocently together...

It broke into pieces
It's like a work of glass
I'm gathering up pieces of my memory
You realize those important to you
After whenever you lose them

Please, please stop the time
And carve your silhouette onto my chest
If, if it's allowed
It's okay even if I sacrificed everything
For that smiling face once more...

Photobucket

Monday, April 19, 2010

Ya Allah, Permudahkanlah

بسم الله الرحمن الرحيم

Dalam keresahan, kegusaran dan nervous menghadapi exam, jangan kita lupa Allah ada bersama kita. Mengapakah kita sering melupakan pertolongan Allah sedangkan Dialah yang paling Berkuasa membantu kita?

Isnin depan, aku akan menghadapi exam aku, hari Isnin, Molecular Cell Biology II dan hari seterusnya Immunology. Memang di hati rasa takut dan risau. Namun, sedikit lega dan terkesan apabila menonton video ini:



اللهُمَّ لا سَهْلَ إلا مَا جَعَلتَهُ سَهْلا وَ أنتَ تَجْعَلُ الحزْنَ إذا شِئْتَ سَهْلا
O Allah! There is nothing easy except what You make easy, and You make the difficult easy if it be Your Will

Kepada rakan2ku yang akan menghadapi exam, tidak kira cepat atau lambat lagi, persiapkanlah diri sebaiknya, dan dalam masa yang sama, mintalah pertolongan kepada Allah dengan sebaiknya. Mesej ini ditujukan buat diriku juga.

http://farm5.static.flickr.com/4011/4516433579_925c414f16.jpg

Photobucket

Mari jadi nerd

بسم الله الرحمن الرحيم

Definisi nerd menurut Wikipedia:

a person who passionately pursues intellectual activities, esoteric knowledge, or other obscure interests that are age-inappropriate, rather than engaging in more social or popular activities

Seruanku: Mari jadi nerd!!!





Photobucket

Sunday, April 18, 2010

The Prime Ministerial Debate

بسم الله الرحمن الرحيم

Bahang pilihanraya UK semakin terasa. Ya, aku antara pengundi berdaftar di UK ni untuk mengundi pada pilihanraya ini. Beberapa hari lepas, ditayangkan debat antara wakil-wakil parti politik terbesar UK ini: Labour, Conservative dan Liberal Democrate. Dari sini, beberapa soalan diajukan dan mereka berdebat di hadapan kaca televisyen. Aku terfikir, bilakah Malaysia akan mendapat peluang mendengar wakil rakyat kita berdebat sebegini?

(p/s: mesti seronok kalau tgk DS Najib, DS Anwar dan TG Haji Hadi berdebat)




Photobucket

Saturday, April 17, 2010

Kenangan di Southampton (Day 2)

بسم الله الرحمن الرحيم

Kami bangun dengan amat mengantuk. Tu ar padah tido pada jam 2 pagi. Aku salahkan Syauqi sbab ajak borak. Hehe. Selepas solat Subuh, kami tidur semula. Mujur terbangun jam 7.15 pagi, jadi, aku dan Hisham bergegas pulang ke rumah untuk bersiap.

InsyaAllah, harini, kami akan menjelajahi sebuah pulau yang bernama Isle of Wight. Seriously, aku memang takde idea tentang tempat ni, sebab aku pun xdela plan nak ke sini. Sumenya ini dirancang oleh rakan2ku ini. Jadi, aku hanya mengikuti sahaja perancangan mereka, mereka lebih tahu kerna mereka orang tempatan.

Seawal jam 8 pagi, aku, Hisham, Aslam, Kid dan Rodhi telah bersiap dan berkumpul di halaman rumah. Kereta dihidupkan dan kami meluncur laju menuju ke harbour. Dari situ, kami nampak sebuah feri yang amat besar bernama Red Funnel. Feri itulah yang akan kami naiki untuk menuju ke Isle of Wight. Tiket diperlihatkan dan kereta kami beratur untuk menunggu giliran masuk ke dalam feri.

Buat Aslam dan Hisham, ni merupakan kali pertama mereka akan menjejakkan kaki ke Isle of Wight. Mereka tampak jauh lebih excited daripada aku nih. Rodhi dan Kid pula cool sahaja, kerna mereka pernah jugalah menjejakkan kaki di sana, walaupun x berjalan banyak. Hari ini, kami berazam untuk pusing satu pulau itu dan menjelajah semua bahagian pulau itu. Ya, nampak macam tinggi harapan, tapi apa salahnya menyimpan keazaman tinggi?

Giliran kereta kami tiba. Kami menaiki feri 5 tingkat tersebut. Besar. Namun, aku teringat kisah Titanic yang bangga dengan penciptaan kapal tersebut dan amat yakin ianya tidak akan tenggelam, namun, mudah sahaja Allah hancurkannya. Aku membaca doa masuk kenderaan yang dipetik daripada al-Quran:

http://quran.com/images/ayat/43_13.png
Supaya kamu duduk tetap di atasnya; kemudian kamu mengingati nikmat Tuhan kamu apabila kamu duduk tetap di atasnya, serta kamu (bersyukur dengan) mengucapkan:" Maha Suci Tuhan yang telah memudahkan kenderaan ini untuk kami, sedang kami sebelum itu tidak terdaya menguasainya -

http://quran.com/images/ayat/43_14.png
"Dan sesungguhnya kepada Tuhan kamilah, kami akan kembali!"

(az-Zukhruf: 13-14)

Kami keluar dan duduk di dalam dek kapal. Kapal bergerak menuju ke lautan luas. Kami duduk lepak2 di dalam ruang makan untuk mengelakkan kesejukan. Selepas 30 minit berborak dan membaca pamplet pasal Isle of Wight dan merancang serba sedikit perjalanan, kami duduk di bahagian atas dek, ruang terbuka. Alhamdulillah, cuaca panas, walaupun angin kuat menyejukkan keadaan. Excited juga kami dapat melihat lautan luas. Beberapa minit kemudian, kami dapat melihat Isle of Wight muncul di hadapan kami. Keceriaan kami bertambah (lebih2 lagi si Aslam)


Excited di atas bot

Feri berlabuh, lalu Aslam memecut laju kereta beliau menyusur jalan di Isle of Wight. Dengan bantuan Garmin, Hisham selaku co-pilot mengarahkan kami ke Butterfly Farm yang terletak tidak jauh dari situ. Dalam masa 15 minit, kami tiba di tempat kejadian. Mungkin masih awal pagi, tiada orang lagi di sini. Disebabkan kena bayar, jadi, kami pun hanya bergambar dari luar sahaja (sume kedekut ni). Kami juga sempat berjalan2 di Medina Garden yang ada macam2 tumbuhan termasuklah herba2.


Destinasi seterusnya, Steam Railway. Menurut Hisham, ini merupakan stesen keretapi stim yang masih wujud di UK ni. Aku terbayangkan keretapi macam dalam cerita Harry Potter. Kami sampai, namun, harga tiket yang agak mahal membantutkan juga kami untuk menaiki tren ini. Kami hanya lihat dari luar sahaja. Ramai juga orang yang datang, tapi rata-ratanya adalah warga emas tunas masyarakat. Mungkin nak reminiscence zaman muda-mudi agaknya.


Kereta dipacu lagi. Kali ini menuju ke Rosemary Vineyard. Kami ingin lihat sendiri ladang anggur. Kami tahu, pasti akan ada juga kilang memproses arak, tapi, kami hanya tertarik dengan ladang anggur sahaja. Sesampainya saja kami di situ, kami lihat pokok2 anggur itu botak. Jangankan buah anggur, daun pun xde. Setelah kami temuramah orang di situ, rupanya, anggur hanya akan berbuah pada bulan Ogos. Tu ar, x stadi awal2. Kami berharap dapatlah rasa anggur walaupun anggur ASDA, tapi, sangkaan kami meleset.

Macam Boyband

Teknik meregangkan otot warga Soton


Kemudian, Hisham mengarahkan Aslam untuk memandu ke Priory Bay. Akhirnya, pantai pertama yang akan kami lawati. Alhamdulillah, tempat itu free (hehe) dan kami dapat berjalan2 dengan agak lama di tepi pantai. Bergambar, Meloncat2 (kecuali aku) dan bermain pasir (bunyi cam kanak2). Alhamdulillah, indah sekali ciptaan Allah ini. Sedikit sbanyak dapat lepaskan tension blaja aku nih. Hisham sempat juga menulis nama kami semua di atas pasir. Namun, dalam masa 10 minit, ombak telah naik ke pantai dan memadamkan nama kami.


Aku memandang buih2 di permukaan ombak. Teringat pesan Nabi S.A.W.

Daripada Tsauban r.a. berkata: Rasulullah saw. bersabda; "Hampir tiba suatu masa dimana bangsa-bangsa dun seluruh dunia akan datang mengerumuni kamu bagaikan orang - orang yang hendak makan mengerumuni talam hidangan mereka". Maka salah seorang sahabat bertanya "Apakah dari kerana kami sedikit pada hari itu?" Nabi saw. menjawab, "Bahkan kamu pada hari itu banyak sekali, tetapi kanu umpama buih di waktu banjir, dan Allah akan mencabut rasa gerun terhadap kamu dari hati musuh-musuh kamu, dan Allah akan mencampakkan ke dalam hati kamu penyakit 'wahan"'. Seorang sahabat bertanya, "Apakah wahan itu hai Rasulullah?" Nabi menjawab, "Cinta pada dunia dan takut pada mati".
(H.R. Abu Daud)

Adakah kita mempunyai penyakit itu?

Setelah kami berjaya memujuk Rodhi membelanja kami makan aiskrim, kami berlepas menuju ke Bembridge. Di sini, terdapat satu2nya windmill yang masih survive di Isle of Wight ini. Kami memandu melalui padang2 luas dan bukit bukau yang indah permai. TQ kepada Garmin (dan Hisham), kami selamat tiba, tidak tersesat. Kami berehat sebentar meregangkan otot2 badan dengan melompat2 dan memanjat pokok. Jangan dilupa bergambar kenangan di tempat yang indah ini.




Destinasi seterusnya adalah Sandown, kawasan pantai yang femes di sini. Kami parking kereta dan bergerak untuk bersolat. Selepas bersolat di atas padang, kami bersukan dengan bermain golf. Badan sihat, jadi kuat, otak cergas. Hehe, macam iklan milo plak.

Rasulullah s.a.w. bersabda yang bermaksud: “Allah lebih menyayangi orang Mu’min yang kuat daripada orang Mu’min yang lemah’.
(Muslim)

Bermain golf tidaklah semudah yang disangka. Namun, kami enjoy bermain. Selepas puas, kami berjalan di tepi pantai berpasir. Pasir pantai di sini tidaklah seputih di Malaysia. Walaupun halus, namun, pasir di sini agak kehitaman. Mungkin kerana jenis batuan di sini yang berbeza berbanding di Malaysia.


Kemudian, kami beransur pula ke Shanklin. Di situ, kami melawat sebuah tempat yang diberi nama Shanklin Chine. Hisham menceritakan bahawa di sini, terdapat satu air terjun yang sungguh indah dan menenangkan. Kami masuk ke dalam hutan, laluan yang berbukit untuk menemui air terjun tersebut. Kawasan itu sungguh menenangkan, kerna diliputi hutan dan tanah tinggi. Sesuai untuk bermeditasi. Namun, aku bersyukur, di dalam Islam, kita mempunyai cara meditasi yang mudah, x payah nak ke tanah tinggi, x payah nak ke hutan. Apa lagi kalau bukan solat kita?

Shanklin Chine (kalau cakap laju2, bunyi macam Sekinchan)

Selepas puas bergambar, kami menaiki kereta menuju ke Godshill. Di sini, terdapat sebuah Model Village di mana kawasan Godshill dan sekitarnya dijadikan model kecil untuk dilawati. Kami masuk dan merasakan diri sebagai gergasi. Banyak juga tempat2 yg kami dah lawat sekitar pulau ni yang dinukilkan di sini. Puas juga bergambar.


Hari menjelang suram dan petang. Kami memacu laju menuju ke destinasi terakhir iaitu Needles Park. Kami sampai di situ sekitar jam 5 petang. Kami menuruni tebing yang curam untuk sampai ke pantai. Di sini, terdapat batu2 putih dan rumah api yang dikatakan macam jarum, oleh itu tempat ini diberi nama Needles Park. Matahari hampir melabuhkan tirai. Kami berborak bercerita pengalaman di hadapan matahari terbenam.

Excited naik cable car

Solat walau di mana jua berada

dari kiri: aku, Aslam, Hisham dan Rodhi


Menjelang jam 7 malam, kami bergerak semula ke Cowes kerana feri kami pulang ke Soton dijadualkan pada jam 8.30 malam. Dalam perjalanan pualng di atas feri, kami x banyak berborak, sebab masing2 keletihan. Kami tertido dan sejam kemudian, sudah sampai ke Southampton.

Pada malam itu, aku tido di bilik Aslam dan kami tertido awal, sekitar jam 12 tengah malam akibat keletihan yang amat.....

Photobucket

Kenangan di Southampton (Day 1)

بسم الله الرحمن الرحيم

Setelah lama mengimpikan ke Southampton, dan setelah berkali-kali dijemput oleh Hisham ke tempat beliau menuntut ilmu itu, Alhamdulillah, aku berjaya menjejakkan kaki ke bandar itu pada hari Rabu lepas.

http://www4.pictures.zimbio.com/gi/Greyhound+Coaches+Launch+First+Ever+Services+7c_q4yN7hxRl.jpg

Aku berlepas daripada London pada jam 8.45 pagi menggunakan khidmat bas Greyhound. Ini kali pertama aku menggunakan khidmat Greyhound. Alhamdulillah, cukup selesa. Ruang kaki yang luas, kerusi yang boleh baring, ada wireless internet yang free dan surat khabar free. Lebih best, apabila ada lebih kurang 5 orang sahaja yang menaiki bas denganku pagi itu. Aku mengambil tempat duduk agak ke depan. Pagi-pagi begini, aku terasa bertuah kerna dapat melihat kehidupan warga London seawal pagi. Masing-masing bergegas ke tempat yang ingin dituju. Namun, fikiranku tertumpu kepada Southampton, apakah bakal aku hadapi di sana? Dalam berfikir, aku terlelap.

Hishamuddin 'Nice' Yusof

Sesampainya di Southampton pada jam 11 pagi, aku dijemput oleh Hisham, sahabatku yang dikasihi. Buat pengetahuan, beliau adalah rakan seperjuanganku dalam MUSCOM dahulu dan memegang jawatan sebagai Syu'bah Ekonomi (SyuCon). Beliau adalah SyuCon pertama menggunakan perisian jualan buku sebelum beliau menyerahkan takhta kepada Mursyid. Hisham menjemputku dengan senyuman mesra, agak lama kami tidak berjumpa. Beliau yang juga dicalonkan sebagai Mr Nice sewaktu di kolej dahulu (dikalahkan oleh Anam dengan undian tipis), masih Nice seperti biasa.

Hisham terus membawaku ke rumah beliau. Beliau tinggal bersama-sama Salam, Aslam, Kid, Apeng dan dua lagi pelajar postgrad yang tidaklah aku kenal. Sesampainya di rumah tersebut, sunyi, ibarat tidak berpenghuni. Hisham memberitakan bahawa semua orang dalam rumah tidur selepas Subuh. Jadi, memang letih badan. Sheikh Aslam (baru balik umrah) pula tiada di rumah kerna ada hal yang dilakukannya seawal pagi ini.

Aku dijamu terlebih dahulu oleh Hisham dengan ayam dan nasi. Sungguh menyelerakan ditambah pulak aku yg kelaparan. Menjelang jam 12 tengahari, ahli rumah kian bangun. Dimulai dengan Kid, diikuti pula dengan orang-orang lain. Aku berjumpa dengan Salam, Ploh dan Apeng. Banyak gak benda diborakkan, sebab majoriti kami dari KYUEM, kecuali Apeng. Seronok gak dgr dorg bercerita kehidupan masing-masing.


Selepas solat Zuhur, Hisham membawaku keluar ke city untuk merasa keajaiban Southampton. Dengan menaiki bas Uni-link, hampir 30 minit bas itu membawa kami ke harbour. Di situ, kami turun dan berjalan sepanjang tebing laut, berkongsi pandangan, pengalaman dan perbincangan. Rata-rata, kami bertanya khabar masing-masing dan kami juga turut borakkan perkembangan rakan-rakan lain. Kemudian, Hisham menceritakan legenda milkshake yang dipromot oleh Kak Farhanis dan Kak Naili dari Malaysia lagi. Quote daripada kak Farhanis:

Orang dari Scotland sanggup turun ke sini nak rasa milkshake ni

Menurut Hisham, ayat inilah yang didengarinya daripada kak Farhanis sewaktu di Muslim Overseas Camp. Namun, menurut Hisham, xdelah femes smpi tahap tu milkshake tu. Aku berkata:

Itulah namanya exaggeration

Milkshake legenda Soton (Farhanis et. al, 2008)

Walau bagaimanapun, aku dibawa juga untuk merasa milkshake legenda Southampton (Farhanis et al, 2008). Terkejut gak aku dgn kepelbagaian perisa milkshake ni. Sampaikan ada perisa yang dibaut daripada muffin, donat dan benda2 pelik lain. Hisham order perisa Ferrero Rocher manakala aku order milkshake perisa Oreo. Ye, jangan pelik, milkshake di sini berperisa coklat, biskut dan cake. Hampir 50 juga perisa yang ada. Menarik! Jadi, sambil minum, Aslam pun tiba ke kedai berkenaan. Beliau lantas membeli milkshake berisa Kinder Bueno dan dengan itu, aku pun pow sedikit milkshake beliau. Sungguh sedap sekali minum susu, lebih-lebih lagi bersama rakan. Namun, adakah kita sedar, di sebalik susu ini, wujud pengajaran tentang ciptaan Allah?

http://quran.com/images/ayat/16_66.png
Dan sesungguhnya pada binatang-binatang ternak itu, kamu beroleh pelajaran yang mendatangkan iktibar. Kami beri minum kepada kamu daripada apa yang terbit dari dalam perutnya, yang lahir dari antara hampas makanan dengan darah; (iaitu) susu yang bersih, yang mudah diminum, lagi sedap rasanya bagi orang-orang yang meminumnya. (an-Nahl: 66)

Aslam

Setelah kenyang bermilkshake, kami berjalan pula ke high street di Southampton. Jika dibandingkan dengan London, memanglah indah permai sahaja bandar Soton ni. Segalanya bergerak slow n steady, rileks dan permai sahaja. Terasa tenang. Terasa aku pun berjalan slow motion, mengikut arus di sini. Hehe. Kami bergerak ke kedai no satu di Soton, ASDA!!! Hisham ingin membeli beberapa barangan. Aslam nampak begitu bangga dapat membawaku berjalan ke ASDA. Benar, inilah kali pertama aku ke ASDA!!! Sebab b4 ni, kalau nak membeli, aku guna perkhidmatan online je, zaman pun dah maju kan. Namun, Aslam dengan bangganya menjawab:

Kitorg kat Soton ni suka cara konvensional ni, lebih original dan lebih feeling

Baiklah aku terima...


Selepas itu, aku dibawa pula berjalan di sekitar taman di Soton tu yang diberi nama Palmerston Park. Ada air pancut, beberapa tugu dan pepohon bunga. Banyak juga kami bergambar, namun yang lebih excited adalah Hisham dan Aslam. Mereke pun amat jarang berjalan sebegini, jadi, rasa mcam pelancong pun ada. Maka, aku pun terpaksa melayan kerenah mereka dengan mengambil gambar mereka.

Disebabkan Aslam yang sudah kelaparan (nampak jelas pada sinar di matanya, kelihatan burger filet ayam), kami bergerak dulu untuk makan, sebelum menunaikan solat fardhu Asar (aku dah solat Jamak, diorg ni yg blom). Sepertimana sinar matanya, Aslam mengorder burger chicken steak tiga set, berharga £1.99 satu set. Best!


Kami menuju pulang ke rumah, namun di perjalanan, kami singgah di hall beberapa pelajar tahun pertama untuk bersolat Asar. Kereta Aslam juga parking di situ, jadi, selepas bersolat, kami menuju ke kereta Aslam. Mereka turut meminta roti yang sudah expired daripada pelajar2 tahun pertama ni. Kata Hisham dan Aslam, kami nak ke Riverside, suatu tempat tarikan utama Southampton.


Kami meluru laju menaiki kereta ke Riverside. Dari situ, kami lepak2 di tebing sebuah sungai yang ada angsa. Cuaca petang itu cerah dan tidak terlalu sejuk, sesuai untuk duduk outdoor. Kami duduk di tepi tebing sungai, melihat keindahan alam ciptaan Allah, di samping melihat aktiviti2 org tempatan. Bercerita tentang sungai, aku teringat pesan Allah:

http://quran.com/images/ayat/2_74.png
Kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. Padahal di antara batu-batu itu ada yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula di antaranya yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga di antaranya yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa yang kamu kerjakan.
(al-Baqarah: 74)

Jadi, Aslam dan Hisham begitu excited memberi makan kepada angsa2 tersebut, macam mereka pula pelancong. Jadi, mungkin inilah cara pelajar2 Southampton melepaskan tension belajar mereka, memberi makan kepada angsa, sungguh mulia sekali! Namun, tercalar sedikit pujian itu apabila Aslam memberikan beberapa angsa roti yang sudah berkulat hijau!!!


Pada malam hari, kami pulang ke rumah dan selepas makan malam, aku dan Hisham menuju pula ke rumah Rodhi yang hanya sekerat sahaja jarak daripada rumah Aslam. Rodhi tinggal bersama Syauqi, Muzzein, Hilmi dan Faiz. Aku dah lama x berjumpa Rodhi yang dah ku*us. Syauqi pula masih maintain seperti dulu, kacak dan bergaya. Aku lepak di bilik Rodhi yang hyper besar (dan bersih dan kemas, kontra dengan biliknya dahulu, owh, adakah ini Rodhi yang aku kenal?). Banyak juga diborakkan dan dibincangkan, daripada hal peribadi kepada perihal ummah. Kami juga bincangkan perkembangan rakan-rakan kami.

X sedar masa berlalu, rupanya dah tengah malam. Terasa malas pula ingin pulang ke rumah Aslam, ditambah baru makan macam2 di rumah Rodhi (pizza, coklat, biskut, air Pepsi, susu, cereal), jadi, aku, Rodhi dan Hisham lepak di bilik Syauqi. Galak juga berborak hingga jam 2 pagi. Sungguh seronok aku apabila bertemu rakan-rakan. Teringat kata-kata Nabi S.A.W.

Sabda Rasulullah s.a.w yang maksudnya: “Tiga perkara yang boleh mengeratkan persahabatan dengan saudaramu iaitu memberi salam apabila bertemu dengannya dan menyediakan tempat duduknya dalam sesuatu majlis serta panggilah ia dengan nama yang paling disenanginya.”
Riwayat Al-Tabrani

Jadi selepas sudah amat ngantuk, aku dan Hisham tido di katil Faiz yang tiada kerna ke Mesir. Lena sungguh tidur pada malam itu, perut sudah kenyang, senang hatiku.

Pengembaraan esok akan bermula jam 9 pagi. Isle of Wight, nantikan selepas ini.....

Photobucket